Recept från Avaträsk

Välkommen att lägga in gamla matrecept från Avaträsk på denna sida.

Berta Häggströms recept från barnbespisningen i Avaträsk.     

 

Många har önskat att vi skulle lägga in receptet på mammas potatislåda, väntan är över. Här kommer den.

Jag har prövat receptet på potatislådan och kan konstatera att först när jag tog mandelpotatis och hemrökt fläsk kom den riktiga smaken fram som jag minns den från skoltiden.

Mamma var ju duktig på att laga mat så hon parerade säkert om smeten kändes lös tog hon mera skorpsmulor eller var den för hård tog hon flera ägg, hade hon potatismos

över blandade hon i den.Det gjorde jag f. ö. när jag gjorde lådan till " matslaget ". Lägger in de två receptbladen hon hade kvar , det kan ju vara roligt att se vilken matsedel som gällde

 för skolmaten från 1948-67 och hur hon gjorde om den för att det skulle smaka bättre.

Lycka till Ann-Gerd Musall ( Häggström ).

 

Godare) 4 liter kokt potatis , 4 hg röktfläsk , 3-4 st ägg, 4 dl rivebröd salt vitpeppar.

Stekes i form.  29.

          Potatisbullar.  

  6 l kokt potatis                                                             4 kkp vetemjöl

( Använd rester av potatis och potatismos )                      2 msk salt

 2 ägg                                                                           1 msk socker

Beredning: Mal potatisen och blanda den med de övriga ingridienserna. Forma platta bullar,vänd dem i rivebröd

och stek dem i flottyr eller margarin.

Serveras med lingon eller stekt fläsk. Smeten kan också läggas i smord form och gräddas som pudding i ugn,

enbart eller varvtals med köttrester.

 

                                Potatissoppa med fläsk.  

 

       6 l råskalad skuren potatis                         5 hackade lökar

       6 l vatten eller spad                                   4 msk margarin

       salt , socker                                              1 kg fläsk i tärningar

       2 l mjölk                                                  ( persilja )

   Beredning:   

   Fläsket och margarinet läggs i grytan och potatisen och löken få fräsa däri 10 min.

  Vattnet hälles på och soppan får koka, tills potatisen är mjuk och faller sönder.

  Smaka av soppan och tillsätt mjölken strax före serveringen.

  Tillsätt persilja, dill eller gräslök, om sådant finnes.

  Denna soppa bör vara ganska tjock.

 

                    Potatissallad.  

 

   6 l kokt , kall potatis                Salt, socker

   Sås:    2 l mjölk                      1 kkp hackad rå lök

   1 ½ kkp mjöl                          1 kkp hackade rödbetor

   1 kkp  smör                            Ättika eller rödbetssaft

  Beredning:   Mjölet röres ut i kall mjölk. Resten av mjölken kokas upp och

  redningen vispas i och såsen får koka 10 min. Smöret tillsättes och såsen kryddas och får kallna.

  Potatisen skäres i skivor och lägges varvtals med lök och rödbetor emellan. Såsen hälles över.

 

                                      Pölsa. 

 

    1½ - 2 kg hjärtslag                                          10 hela pepparkorn

    ( lungor och hjärta )  eller                                       1 l  ( 6 kkp ) korvgryn

    lever eller pölskött                                            1½ tsk vitpeppar

    Vatten                                                             1 tsk kryddpeppar

    2 msk salt                                                       6 msk lök, brynt lök

   Beredning:  Vattenlägg hjärtslaget dagen innan det skall kokas. Blötlägg korngrynen,

   späd med köttspad och koka dem mjuka (3-4 tim ). Mal det kokta köttet,

   blanda det med gröten och tillsätt kryddorna.

   Serveras varm med kokt eller stekt potatis.

 

               Potatissoppa        ( inget vidare )

 

       1 l pot   100 gr lök eller purjolök

       1 msk marg  1½ l vatten

       ½ msk mjöl salt, vitp , persilja.

 

              Potatissoppa.         ( God.)

 

       1½ kg potatis                  salt peppar

       2 hg gul lök                   ( 2 jong tärningar )

      1½ l vatten                    ( eller buljong       )

      2 l mjölk

           margarin och persilja.

 

                           Torskkottletter.         mycket goda.

 

       6 hg fiskfile'                                    2 dl mjölk

       2 hg späck                                      2 ägg

       3 hg kokt potatis                             2½ msk potatismjöl.

       1½ hg fett.                                     2 dl skorpemjöl.

                            peppar salt.

 

            Fisk, späck , potatis, males

           det övriga inblandas  därefter paneras och stekes.

                          Berta.

 

 

 

Besöksräknare Startsidan

Du är besökare nr 12474396sedan sidan startade