Dikter från Häggås

Häggås har alltid varit känt för sina duktiga spelemän men det finns också många dikter som har sitt ursprung i vardagen i Häggås. Här presenterar vi diktarna. Följ länkarna och läs dikterna.


-- Wille.jpg
Anders Wilhelm Wikström


”Wille”, kallad.
Föddes den 26 juni 1886, i byn Korssele utanför Dorotea. Äldst av tio syskon fick han tidigt lära sig att slita hårt, från nio-årsåldern och sju somrar framåt fick han gå som getare (vallpojke) hos bönderna i trakten.
Som äldste son fick han sen följa med sin far ut i timmerskogen, och lära sig vad den tidens skogsarbete innebar.

Wille sökte efter något annat, han tog värvning och for till Stockholm. Där han bl a gick vakt vid slottet när Gustav V besteg tronen 1907. Efter två år i kungliga huvudstaden tröttnade han och reste godsfinka till Boden.

Som soldat vid Bodens Fästning avancerade Wille till korpral, men efter ännu ett år var han definitivt uttröttad av honnörer och vapen. Det blev skogen igen. Huggning, flottning och kolning. Vid 30 års ålder fick Wille ta över ett kronotorp i byn Häggtorp. Han gifte sig med sin Agnes sommaren 1918, och de började odla en mager jord. År 1947 lämnade de torpet och flyttade med familjen till Dorotea samhälle, där han fick vaktmästarsysslan i det hyreshus där de kom att bo.


Barnen flyttade efterhand söderut, och till sist flyttade även Wille och Agnes. Nu började krämporna att sätta in, starren tog hans syn och han var blind i många år. Då höll han sina dikter i minnet, tills någon kunde hjälpa honom att skriva ner dem på papper. De sista åren av sitt liv bodde han på Långvården i Orsa, där han lugnt och stilla somnade in från det förgängliga livet den 11 juni 1979.

Dikter av Wilhelm Wikström publicerade på Häggås hemsidor:
Stamsjöåflottningen
Barndomsminnen

Aftonskymning

Eftertanke
 Alvar Jonsson

Alvar har skrivit en liten bok som heter Alvars minnen. i förordet till boken står det:

"Det här är en filosofisk kompott
som blivit en salig röra
Tankar som kommit, tankar som gått
när man inte haft annat att göra."


Alvar forskar i gamla bilder från Häggås.

Förutom fantastiska små berättelser om livet i Häggås innehåller boken flera dikter som vi presenterar här.

Alvar om Alvars första år

Den 31a mars 1925 såg jag dagens ljus för första gången, ja jag är då inte säker på att det var den dagen, kanske väntade jag att öppna ögonen till den 1:a april. Vad vet jag, men i alla fall var det då i morfars gamstuga jag föddes (gam blev sagt om något som var gammalt). Faster Stina (morfars syster) och Uddo (hans mamma var faster Ester) som bodde iköket, bytte rum med oss, för köket var större och så hade vi kökskammaren också, men där var ingen uppvärmning så den användes mest som förråd. När vi blev flera brukade mamma bära dit en del sängkläder över dagen. Men på vintern var det till att taga in dom i god tid på kvällen så dom var varma då vi skulle lägga oss. På sommaren låg några av oss där. Vi det är pappa Friddä (Fridolf) mamma Hildur och Vilma, Alvar, Göte, Ture och Greta.

Fortsättning följer.......................................

Dikter av Alvar Jonsson publicerade på Häggås hemsida:
TrädetStycke 4

Besöksräknare Startsidan

Du är besökare nr 12593896sedan sidan startade