Våra byar

VÅRA BYAR

Avaträsk

Avaträsk är kommunens största by. Här kan ni ta en promenad och uppleva gamla torpares livsvillkor genom de så kallade livstidstorpen. Översiktskarta finns på skolan i byn.

Vandringsleder är hjortronstigen och kyrkstigen som leder till Dorotea kyrka.

Söder om Avaträsk finns en trevlig rastplats med grillkåta. Fina fiskevatten och en vacker badplats med brygga tillgänglig för handikappade.

Vid skolan finns en boulebana.

Några kända profiler som kom från Avaträsk är diktaren Britta Nordanhag och konstnären och författaren Anna-Lisa Grundström. Hennes original finns att beskåda i kulturrummet som invigdes 2003 i Avaträsk men även på biblioteket i Dorotea.

Klicka här för att komma till Avaträsk hemsida.

Bellvik

Bellvik är Dorotea kommuns näst äldsta by. Första nybyggaren finns omskriven i boken ”Bellviks historia från 1724”. I byn finns Näsets gårdsmuseum. Där visas hur ett gammalt boendehem i Bellvik såg ut interiörmässigt och med bruksföremål. Bygdeböckerna ”Bellviks historia” finns att köpa på Näset. För att besöka Näsets gårdsmuseum ring och boka tid med Elsa 0942-240 21.

Prova gärna kanotfärder efter Björnlandsleden som startar vid campingen i Dorotea och går förbi Bellvik. Det finns flera gapakojor på holmarna samt efter Djupån.

Fisket i sjön är gädda, abborre och öring. Fiskekort finns att köpa i Dorotea.

Borgafjäll

Borgafjäll är en gammal turistort från början av 1900-talet. I slutet av 40-talet ritade Ralph Erskine det kända hotell Borgafjäll och Avasjö kapell. Inspirationen till hotell Borgafjäll kom från Klöverfjällets toppar.

Den storslagna naturen i Borgafjäll ger utrymme för en mängd olika aktiviteter som samtidigt bidrar till rekreation och vila.

Många turister väljer att tillbringa sin tid i slalombackarna som har blivit en del av Borgafjälls kännetecken. Även längdskidåkning i preparerade skidspår och kuperad terräng finns, och för den skoterburna finns markerade leder att följa upp på fjällen.

I Borgafjäll finns det sista konstverket efter konstvägen sju älvar att beskåda. ”Återkomst” av Monica L. Edmondson.

Klicka här för att komma till Borgafjälls hemsida.

Granåsen

Granåsen är Doroteas sydligaste by. Här finns en av kommunens barnvänligaste badplatser.

Tre kilometer från Granåsen, på vägen mot Svanabyn ligger Vittertrappan. Ingen vet hur den 15 meter långa stenformationen i berget tillkommit. I Granåsen finns det många sägner om vittra som är ett småfolk som man ska hålla sig väl med. Vissa tror att det är en vandringsväg för vittra medan andra tror att det är naturen som har skapat det.

Häggås

Häggås är en liten by mellan Dorotea och Vilhelmina. Där vägen slutar inne i byn finns en gångstig ned till Stamsjöån cirka 500 meter, där finns en badplats med grillplats, bastu och utedass Efter bastun kan man ta ett svalkande dopp i Stamsjöån.

Högland

Högland är en internationell by med olika nationaliteter representerade. Här finner ni ett mycket givande och varierat fiske i Långseleån som rinner igenom byn.

I högland finns konstverket Himmelmöte att beskåda. Konstverket är placerat på en liten kulle 55 km väster om Dorotea och 5 km väster om byn Högland.

Lajksjö

Om man tar av från vägen mellan Dorotea och Åsele så hamnar man i Lajksjön. Det kan vara värt besväret, för i den lilla ICA-butiken med anor sedan drygt 100 år tillbaka, kan man hitta det mesta. Lanthandel ligger centralt i byn. Wiks Lanthandel är dessutom en mycket välsorterad affär och kallas för ”lilla Ullared”.

Lajksjö är en vacker by med utsikt över sjön. Här kan ni fiska i Lajksjön eller i Lillsjön. I Lillsjön finns det inplanterad ädelfisk och grillplatser med gapakojor. Fiskekort finns att köpa på Wiks lanthandel.

Möjlighet till tunnbrödsbakning finns i bagarstugan. Ta kontakt med Wiks Lanthandel för mer information.

Klicka här för att komma till Lajksjös hemsida.

Lavsjö

Lavsjön ligger 17 km sydost om Dorotea och har ett 50-tal hushåll. Byn ligger vackert belägen vid Lavsjön.

Lina Persson var en av Västerbottens första kvinnliga fotografer. Lavsjö idrotts- och simsällskap har tillsammans med SIKU och Vuxenskolan ordnat ett kulturrum på Lavsjö skola. Där finns 400 förstoringar från glasplåtar som är lånade av Linas barnbarn. Det finns även en bok med fotografier och berättelser kring Linas liv.

Klicka här för att komma till Lavsjöns hemsida.

Risbäck

Risbäck är en kyrkby. Den enkla och vackra träkyrkan som ligger på norra stranden av Arksjön byggdes år 1859 och är kommunens äldsta kyrka. I byn finns ett hembyggdsområde, där hittar ni ett museum med mer än 400 bruksföremål och även föremål från Lill-Månke mer känd som skandinaviens minsta same.

I Risbäck finns rogivande grillplatser på Kyrkudden och Majberget.

Klicka här för att komma till Risbäcks hemsida. 

Rajastrand

Rajastrand är ett eldorado för jägare, fiskare och friluftsintresserade. Här finns stora chanser att fånga den eftertraktade rekordfisken.

Klicka här för att komma till Rajastrands hemsida.

Storbäck

Här finns upplevelsen i nästan allt ni önskar er. Vandra längst gamla stigar som mynnar ut i lugna vatten och strida strömmar. Ta en tur på Arksjön med flottarna och bo i en stuga eller vandrarhem. Det finns till ”put and take” fiske och vatten med självyngrande fisk. Rastkojor vid de flesta vatten.

Svanabyn

Svanabyn är den äldsta i Dorotea Kommun men har en ung befolkning.

Byn ligger centralt i södra kanten av Lapppland och Västerbottens Läns inland, på gränsen till Jämtland och Västernorrlands län.

Läget är mycket vackert, i själva byn ligger två stora sjöar (Ullsjön och Svanavattnet) och i närområdet finns en uppsjö av fina fiskevatten.

Här finns en storslagen natur med allt som där kan erbjuda iform av fiske, jakt, bär- och svampplockning.

Fritidsutbudet är rikt med sporthall, elljusspår och en stor fotbollsplan.

Bagarstuga och jaktskyttebana finns också att besöka i Svanabyn, och vi är stolta över vår fina affär.

Vi rekommenderar att ni provar på fisket i Per Salomonstjärnen.

Västra Ormsjö

Västra Ormsjö ligger ”väst om kyrkan”, med andra ord väster om Dorotea ca 3 mil utmed Konstvägen Sju Älvar mot Borgafjäll.

Västra Ormsjö är en vacker by med en fin vy över Ormsjön, som blev rikskänd år 1936 genom en tragisk drunkningsolycka. Konstverket ”Återskapelsen” av Monika Larsen Dennis påminner om denna olycka.

Här finns fina fiskevatten med bra ädelfisk samt trevliga utflyktsmål. Det finns möjlighet till småviltsjakt, svamp- och bärplockning.

Det är sista stället att tanka innan Borgafjäll.

Östra Ormsjö

Den förste nybyggaren som kom till Östra Ormsjö hette Elias Carlsson och kom från Fjällsjö, det var i mitten på 1750-talet. Elias och hans hustru Juliana byggde hus på den sk Kojbacktegen vid sjön strax nedanför nuvarande Jan-Erik Hultnérs. Elias och Juliana hade tre söner och två döttrar, från de äldsta sönerna Karl och Erik härstammar de flesta av Östra Ormsjös innevånare.

På 1890-talet tillkom den unika Timmervältan vid Månsbergets sluttning. Ett sätt att forsla timmer utför bergsluttningen för att underlätta framkörningen. Uppför berget leder en vacker gångstig cirka 500 meter upp till en platå ovanför Vältan med grillplats och gapakoja. Utsikten är fantastisk, därifrån kan man se ut över Ormsjön och även få en syn av Borga och Jämtlandsfjällen. Idag finns det en bilväg som leder till baksidan av Vältan och en kort promenad på 150 meter.

Månsberget är även känd för sin unika flora av sötvedel och stickelfrö samt orkideér som Norna och Guckuskon.

KONTAKTA OSS!

Saknas det eller ska vi redigera en länk till hemsida för er by i Dorotea så hör av er via Dorotea kommuns webbformulär.

Lämna länkinformation eller övrig information